Café Brein is het trefpunt voor mantelzorgers (partners, familieleden en vrienden) en getroffenen van niet-aangeboren hersenletsel. De café-avonden worden 5x per jaar georganiseerd, en zijn toegankelijk zonder aanmelding vooraf.


Iedereen is altijd van harte welkom!

In iedere bijeenkomst staat een thema centraal. Het thema wordt in ontspannen sfeer toegelicht.


Tijd: 20:00 - 21:30 uur, inloop vanaf 19:30 uur

Locatie: Activiteitencentrum Duinendaal  |  Eerste Rompert 5  |  's-Hertogenbosch

Zie pagina Locatie voor een routebeschrijving.Programma voor 2023

16

november

Mantelzorg bij hersenletsel

Gastsprekers

   - Arjan Kranen (maatschappelijk werker Tolbrug Specialistische Revalidatie)

   - Akkie de Rouw (Mantelzorg Farent)


Wanneer iemand in je naaste omgeving hersenletsel krijgt, verandert dat ook jouw leven. Naast de directe zorg voor de ander moet je leren omgaan met de impact die hersenletsel heeft op de onderlinge relatie. Het leven kan er ineens totaal anders uitzien dan voorheen.
‘Zorg goed voor jezelf’ hoor je vaak uit je omgeving. Maar hoe doe je dat, goed voor jezelf zorgen? Wat betekent het om mantelzorger te zijn? En welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er voor jou als mantelzorger?


Arjan neemt ons mee door de eerste periode direct na het hersenletsel en Akkie zal het meer over de lange termijn als mantelzorger zijn hebben. Het gaat over draaglast en draagkracht, levend verlies, hulp accepteren en inzetten van je omgeving, en welke andere ondersteuningsmogelijkheden er zijn.

21

september

Rouwverwerking bij NAH

Gastspreker: Lea Heinemans


                                               Uitgevallen

15

juni

NAH en vermoeidheid: beter slapen, meer energie

Gastspreker: Rianne van den Hurk


Veel mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel klagen over vermoeidheid en de oorzaak wordt dan bij slecht slapen gelegd. Rianne van den Hurk, trainster bij Hersenz (SWZ) zal ons iets uitleggen over slaap en slaapproblemen en daarna ingaan op vermoeidheid bij NAH. Zij zal ook strategieën behandelen om meer greep te krijgen op je energie.  

Tussendoor en afsluitend is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

16

maart

Medische aspecten van NAH

Gastspreker: Geertje de Vries


Bij Niet Aangeboren Hersenletsel begint alles in het ziekenhuis. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt Geertje de Vries als verpleeg-kundig specialist neurologie.

Zij zal aandacht besteden aan oorzaken en gevolgen van een beroerte, mogelijke behandelingen en het herstel, met een korte toelichting over de nazorg. Uiteraard is er tussendoor en afsluitend voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

19

januari

Weer aan het werk na NAH

Gastspreker: Nancy Minnen van Libra


Niet Aangeboren Hersenletsel leidt vaak tot het verlies van werk. Gelukkig zijn er organisaties die je met je beperking weer aan het werk proberen te krijgen. Nancy Minnen werkt bij zo’n organisatie: Libra. Libra doet aan diagnostiek om de beperking in beeld te krijgen en kan ook training en begeleiding bieden bij het vinden en behouden van werk.

Voor meer informatie over Café Brein kunt u terecht bij: